Rijpwetering/Oud Ade

De vereniging is opgericht 11 mei 1970. De vereniging is een voortzetting van de afdeling Rijpwetering – Oud Ade van de Katholieke Bond voor Eerste Hulp Bij Ongelukken, welke werd opgericht 6 maart 1953. De vereniging is aangesloten bij de Nationale Bond voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.

 

Waarom de mensen vroeger de EHBO vereniging op hadden gericht zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de slechte bereikbaarheid van de mensen in die tijd. De wegen waren slecht begaanbaar en de mobiliteit van de mensen was gering. Gelukkig waren er mensen die inzagen, dat het noodzakelijk was om enige kennis van het menselijk lichaam te hebben. Zij lieten zich door dokter Van der Werf voorlichten over hoe te handellen bij ongevallen en leerden de levensreddende handelingen. Bovendien werd een bestuur gevormd en een vereniging opgericht.

 

Tegenwoordig zijn we wat mobiliteit en bereikbaarheid betreft er heel wat op vooruitgegaan. Vrijwel iedereen heeft een mobile telefoon en een ambulance of dokter is dus snel gebeld en kan snel ter plaatse zijn. Maar toch blijft de EHBO’er belangrijk, want, doordat er meer EHBO‘ers zijn dan artsen, vind hij of zij vaak een slachtoffer als eerste. Hij of zij verzorgt het slachtoffer en overbrugt de tijd, totdat er professionele hulp is.

 

Op toerbeurt met de EHBO vereniging uit Roelofarendsveen st.Cristofoor, geven we Om het jaar een beginnerscursus EHBO. om nieuwe mensen de kans te geven de EHBO te leren

 

EHBO’er ben je niet zo maar; daar moet je wat voor doen. Ook na het behalen van je diploma moet je jaarlijks een aantal lessen blijven volgen! Daarom geven we jaarlijks zo’n 12 herhalingslessen.

 

Veel leden zijn lid, omdat dit bijvoorbeeld verplicht is vanwege hun beroep of eigen bedrijf. Bovendien zijn er leden, omdat ze opgroeiende kinderen hebben, of omdat ze in de verzorgende sector werken. Of gewoon omdat ze het belangrijk vinden om de kennis van EHBO te beheersen.

 

Maar niets is mooier dan het helpen van mensen in nood. Het geeft je ook een goed gevoel, dat je in noodsituaties weet, wat je wel en wat je zeker niet moet doen.